Крие ли опасност летенето със самолет за бременни жени

За здравите жени по време на бременност и тези, които няма усложнения опасения от полет със самолет в първите месеца от бременността няма. Това е мнението на специалистите и докторите. Разбира се такива действия могат да се предприемат само след консултация с лекаря следящ бременността и развитието на плода, за да могат да се избегнат всички вероятни нежелани прояви.

Неоспорим е факта, че вторият етап от бременността е най-рисков и придружен от множество неудобства. По време на летене със самолет, симптоми и рискове като гадене, умора, спонтанен аборт, могат да се удвоят. Това обяснява и защо много от авиокомпаниите не допускат до полет бременни жени в последните месеци.

Бременните жени налагат повече грижи от страна на персонала и авиокомпанията. За тях е нужно създаване на повече условия за комфорт по време на полета като например свободно място за изпъване на краката и предотвратяване на риска от образуване на съсиреци; прием на повече течности (вода), с цел да не се обезводни организма; осигуряване на допълнителна храна, докато трае полета и др.

Сред нуждите на бременните по време на летене със самолет е и често срещано изискването да са настанени в близост до пътеката, за да имат по-лесен изход към тоалетната при нужда.

Най-чести ситуации налагащи бременната жена да лети със самолет през последният етап от бременността:

Много са случаите, в които бременна жена може да има нуждата да лети в седми, осми или девети месец. Предвид факта, че някои жени до самото раждане работят е вероятно от компанията да бъдат изпратени служебно на път. Други ситуации са, когато двойката с бременната жена реши да предприеме последно съвместно пътуване, преди да се появи бебето. Не са изключени и моменти, когато жената е свикнала да пътува заради други обстоятелства и бременността да не е повод да я ограничи.

Погрешни схващания

Сред погрешните схващания, защо бременните жени не трябва да летят са опасения от ефектите от рязка смяна на височина и промени в налягане; риск от повишена радиация и подобни. Авиокомпаниите използват специални кабини, които предотвратяват на резки промени в артериалното налягане и липса на кислород. Бременните, трябва да избягват полети единствено с малки самолети, лишени от кабини за налягане. Експертите са на мнение, че самолетният полет не доближава слънчевите лъчи до такава степен, че да действа радиационно на пътниците.

Важно: За бременни жени страдащи от усложнения с бременни с близнаци кръвно налягане, диабет, хронично кървене, анамнеза или изложени на риск от раждане преждевременно, не бива да предприемат летене със самолет. Бременните жени трябва задължително да се консултират, както с лекуващия лекар, така и с авиокомпанията, с която възнамеряват да летят, за каквито и да било ограничения или изисквания.